Agenda

Keti Koti – 26 juni

Op 1 juli 1863 werd in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft. Dat lijkt lang geleden, maar er zijn mensen van wie de grootouders het nog hebben meegemaakt. ‘Keti Koti’ betekent in de Surinaamse taal ‘de ketenen gebroken’. Sinds vorig jaar wordt deze gebeurtenis ook breed in de Arnhemse samenleving herdacht, maar al veel langer wordt het gevierd in de Evangelische Broedergemeente (of ‘Hernhutter gemeente’) van Arnhem; de meeste leden hebben Surinaamse roots.
De kerkdienst is op 26 juni a.s. in de Waalse kerk, aanvang 12.15 uur. Er is ook een fototentoonstelling te bezichtigen, er zijn Surinaamse hapjes en drankjes, en vooral: gelegenheid om elkaar te ontmoeten en samen de vrijheid te vieren.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deze bijzondere kerkdienst bij te wonen!

Schubert’s Winterreise – 11 juni

Liedduo Verheijen van Loon geeft zaterdag 11 juni een concert van Schubert’s Winterreise in de Waalse Kerk te Arnhem.

Bram en Joris vormen samen duo Verheijen van Loon. Zij ontmoetten elkaar tijdens hun opleiding in het jaar 2000. Bram studeerde Engels, muziekwetenschappen in Nijmegen en oude vocale muziek aan het conservatorium in Tilburg. Joris studeerde in Nijmegen muziektherapie en piano en liedbegeleiding aan de conservatoria van Zwolle en Maastricht. Voor allebei is het gezongen verhaal een passie. Hun eerste gezamenlijke project is dan ook Schuberts’ Winterreise. Daarin komt Bram’s gregoriaans geschoolde tenorstem samen met de fortepiano zoals die ook in Schuberts tijd geklonken heeft.
Zij lieten en laten zich coachen door Steven Faber, Kristian Bezuidenhout en Rebecca Stewart. Al vanaf 2019 voeren zij deze liedcyclus samen uit, in 2021 met een eerste tournee door Nederland. Joris speelt op een fortepiano voor hem gebouwd door firma Maene naar een kopie van een instrument van Johann Fritz (1811) uit Wenen.

Locatie
Waalse Kerk Gasthuisstraat 1 6811 DZ Arnhem

Prijzen
€20,00 (normaal)
€12,50 (student / leeftijd tot 28 jaar).

Kaartverkoop
Tickets bestellen via http://www.verheijenvanloon.nl

Speeldatum Waalse Kerk
11 juni 2022, 20.00 – 21.30 uur
Deze locatie is rolstoeltoegankelijk.


Meer informatie:
Website: www.verheijenvanloon.nl Facebook

Monumentaal vermaak op open monumentendag 14 en 15 september 2019

Monumentaal vermaak is het thema van 2019 in Arnhem. Geef je zintuigen de kost met muziek, theater, dans, sport en spel, kunst, verzamelingen en een monumentale kroegentocht op bijzondere locaties!

In de Waalse kerk is op zaterdagmiddag 14 en zondagmiddag 15 september muziek te beluisteren en wel:

  • op zaterdagmiddag om ca. 11.30 pianist Hennie Jacobs op de Steinwayvleugel en vanaf 13 uur het kamerkoor Novo Cantare; 
  •  op zondagmiddag om 15.45. en 16.30 uur een tweetal korte optredens van vrouwenkoor Vocality

Meer nieuws over open monumentendag in Arnhem op deze bladzijde.

23 februari 2019 Kathedralen van koorzang (projectkoor Festina Lente)

monumentale muziek van vader en zoon Scarlatti

Je zal maar een componist als vader hebben en zelf ook ambities in die richting… Dat overkwam Domenico Scarlatti. Zijn vader Alessandro Scarlatti (1660-1725), geboren in Palermo, was lange tijd maestro di capella voor de onderkoning van Napels. In Napels en later in Rome componeerde hij vele fraaie opera’s, die opvielen door hun vloeiendheid en expressiviteit. Daarnaast schreef hij kerkmuziek die wat traditioneler van stijl was, maar wel van groot vernuft en schoonheid. Daarvan staan twee prachtige koorwerken op het programma: het gevoelige Ave Maris Stella en het grandioze Magnificat.

Niet gehinderd door de roem van zijn vader en gebruik makend van zijn geniale muzikale genen ontwikkelde zoon Domenico Scarlatti (1685-1757) zich eveneens tot een groot componist. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne klaviermuziek en schreef bijna 600 klaviersonates. Voorts componeerde hij ook schitterende kerkmuziek, waarvan in 1755 helaas een groot deel verloren is gegaan bij een aardbeving. De twee koorwerken van Domenico Scarlatti die nu op het programma staan, zijn gelukkig gespaard gebleven. Dit betreft een prachtig Magnificat en het monumentale en 10-stemmige(!) Stabat Mater, dat beroemd is door zijn ongewoon grote bezetting, de aangrijpende dissonanten en het spectaculaire Amen aan het eind.

Centraal in dit programma staat Maria, in het Magnificat, haar lofzang uit het Lucas-evangelie, maar ook in haar klacht aan de voet van het kruis waaraan zojuist haar zoon is gestorven in het Stabat Mater, die ontroerende tekst van de Middeleeuwse dichter Jacopone da Todi. In het Ave maris stella (‘sterre der zee’) wordt Maria symbolisch geprezen als genadige en liefhebbende moeder.

Concerten:

• Zaterdag 23 februari 20:15 uur Waalse Kerk, Arnhem, Gasthuisstraat 1
• Zondag 24 februari 15:30 uur Dorpskerk, Diepenveen, Kerkplein 4

Entree:

€ 15 in de voorverkoop | € 18 aan de kerk | CJP, studenten € 12,50

projectkoor Festina Lente

Zaterdag 8 december: theater-gezelschap Vloeken in de kerk

Theatergezelschap Vloeken in de Kerk komt met knetterende kerstnachtdienst ‘Kniezen onder kerstboom’
Wat is een beter moment om de balans op te maken dan vlak voor de feestdagen? Acht prachtige kerkgebouwen openen hun deuren voor een kerstnachtdienst vol met sketches, persoonlijke biechten, liedjes, een zegen, een kerstkoor en natuurlijk een eigentijds kerstverhaal. Als piek op de kerstboom is er een preek van theoloog Janneke Stegeman, die je als een raket vol nieuwe inzichten de feestdagen in schiet.

De Kerstnachtmis
De kerstdagen staan weer voor de deur. De tijd waarin alles leuk moet zijn. Waarin we elkaar gelukkige feestdagen wensen. Een knallend uiteinde. Een zalig kerstfeest. Een happy new year! De boodschap is duidelijk: met kerst zul je gelukkig zijn en anders blijf je maar thuis om mokkend Home Alone te kijken. Vloeken in de Kerk bekijkt de feestdagen van een nieuwe kant en vraagt zich af of je per se gelukkig moet zijn, of dat kniezen onder de kerstboom soms ook best lekker is.

Slotstuk van een vierluik
‘Kniezen onder de kerstboom’ is het slotstuk van een vierluik genaamd ‘Op zoek naar geluk’. Vloeken in de Kerk dook een jaar lang allerhande tradities in, om te leren over geluk in grootmoeders tijd. Na een duik in de christelijke traditie (deel #1), Griekse filosofieën (deel #2) en gelukstradities in onze multiculturele samenleving (deel #3) is het nu tijd voor de allesomvattende eindconclusie. Hebben de theatermakers hun geluk gevonden? Of waren ze zo hard op zoek dat ze onderweg vergaten om gelukkig te zijn?

Info en reserveren:

http://vloekenindekerk.nl/diensten/2018/12/8/op-zoek-naar-geluk-4-arnhem

 

19 december Kerstconcert Opus 55

In december 2017 gaf het Kamerorkest Opus 55 uit Ede in de Waalse kerk een concert met orkestwerken en bekende kerstliederen. De concertgangers werden uitgenodigd om de liederen (naar lokale gewoonte deels in het Frans) mee te zingen. Het concert werd enthousiast onthaald en ook de musici genoten van het spelen in de prachtige akoestiek van deze ruimte.
Op woensdagochtend 19 december om 10.30 uur is het orkest opnieuw te gast voor een bruisend kerstconcert. De toegang is gratis; aan de uitgang kunt u een vrijwillige bijdrage geven.