Actueel (Corona)

Quarantaine in de veertigdagentijd

 

Het coronavirus heeft heel onze samenleving in de greep. Ook de Waalse Kerk in Arnhem bleef op last van de overheidsmaatregel maandenlang gesloten. Iets dat in onze geschiedenis zeer zeldzaam is. En zoals altijd worden ook nu juist kwetsbare mensen, die zich al vaak in een sociaal isolement bevinden, getroffen. Komende tijd wordt een oefening in goed en solidair samenleven. 

Dat deze maatregelen genomen werden in wat de kerk de ‘veertigdagentijd’ noemt, spreekt wel tot de verbeelding. Het zijn de veertig dagen voor Pasen. Een verwijzing naar het oerverhaal uit de Bijbel waarin de in Egypte tot slaven gemaakte Hebreeërs veertig jaren door de woestijn moeten trekken om in het beloofde land te komen. Veertig jaar om het slavenbestaan af te leggen en te leren wat het is om als bevrijde mensen te leven. Een weg door het leven die ook centraal staat in het raam in onze kerk dat zondag 22 maart 2020 onthuld had moeten worden.  Ons woord ‘quarantaine’ vindt zijn oorsprong in de veertiende eeuw toen tijdens de pestepidemie de schepen veertig dagen (quaranta giorni, quarante jours) voor de haven van Venetië moesten wachten. Hoe pijnlijk en kwetsbaar deze tijd voor velen ook is: we zouden juist nu ook eens de kans te baat kunnen nemen om stil te staan bij het leven dat we zo gewoon zijn gaan vinden. 

Vanuit de Waalse Kerk laten wij u niet in de steek! De komende weken leg ik geen bezoeken af, maar ik ben zeer bereid om met u te mailen, appen of bellen. Aarzel vooral niet om contact met mij op te nemen om gedachten, vragen of zorgen te delen. En laat het ook vooral weten als u praktische hulp nodig hebt de komende tijd. Wij zijn er voor u en elkaar. 

Op de site van de Eglise Protestante Unie vond ik een mooi en passend gebed, dat ik u graag mee wil geven. 

Frères et sœurs, dans cette crise – mondiale – que notre prière porte les personnes malades et leurs familles, les endeuillés, les soignants qui se donnent sans compter. Que notre prière porte aussi tous ceux qui ont peur de la maladie, de la mort, tous ceux qui sont dans l’angoisse de perdre leur travail. Que cette épreuve révèle des trésors de solidarité et d’entraide.

Enfin, en ce temps de Carême, c’est aussi l’occasion de revenir à l’essentiel et de s’interroger sur la fragilité de notre société, révélée par cette pandémie. Que le Seigneur accompagne chacune et chacun. Que ce temps d’épreuve nous conduise à nous en remettre à lui car « rien ne peut nous séparer de l’amour de Dieu manifesté en Jésus-Christ, notre Seigneur. » En Lui est notre confiance. 

Ik wens u van harte kracht en wijsheid toe in deze dagen van ontwrichting.

Met hartelijke groeten,

Joost Röselaers 

Monumentaal vermaak op open monumentendag 14 en 15 september 2019

Monumentaal vermaak is het thema van 2019 in Arnhem. Geef je zintuigen de kost met muziek, theater, dans, sport en spel, kunst, verzamelingen en een monumentale kroegentocht op bijzondere locaties!

In de Waalse kerk is op zaterdagmiddag 14 en zondagmiddag 15 september muziek te beluisteren en wel:

  • op zaterdagmiddag om ca. 11.30 pianist Hennie Jacobs op de Steinwayvleugel en vanaf 13 uur het kamerkoor Novo Cantare; 
  •  op zondagmiddag om 15.45. en 16.30 uur een tweetal korte optredens van vrouwenkoor Vocality

Meer nieuws over open monumentendag in Arnhem op deze bladzijde.

23 februari 2019 Kathedralen van koorzang (projectkoor Festina Lente)

monumentale muziek van vader en zoon Scarlatti

Je zal maar een componist als vader hebben en zelf ook ambities in die richting… Dat overkwam Domenico Scarlatti. Zijn vader Alessandro Scarlatti (1660-1725), geboren in Palermo, was lange tijd maestro di capella voor de onderkoning van Napels. In Napels en later in Rome componeerde hij vele fraaie opera’s, die opvielen door hun vloeiendheid en expressiviteit. Daarnaast schreef hij kerkmuziek die wat traditioneler van stijl was, maar wel van groot vernuft en schoonheid. Daarvan staan twee prachtige koorwerken op het programma: het gevoelige Ave Maris Stella en het grandioze Magnificat.

Niet gehinderd door de roem van zijn vader en gebruik makend van zijn geniale muzikale genen ontwikkelde zoon Domenico Scarlatti (1685-1757) zich eveneens tot een groot componist. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne klaviermuziek en schreef bijna 600 klaviersonates. Voorts componeerde hij ook schitterende kerkmuziek, waarvan in 1755 helaas een groot deel verloren is gegaan bij een aardbeving. De twee koorwerken van Domenico Scarlatti die nu op het programma staan, zijn gelukkig gespaard gebleven. Dit betreft een prachtig Magnificat en het monumentale en 10-stemmige(!) Stabat Mater, dat beroemd is door zijn ongewoon grote bezetting, de aangrijpende dissonanten en het spectaculaire Amen aan het eind.

Centraal in dit programma staat Maria, in het Magnificat, haar lofzang uit het Lucas-evangelie, maar ook in haar klacht aan de voet van het kruis waaraan zojuist haar zoon is gestorven in het Stabat Mater, die ontroerende tekst van de Middeleeuwse dichter Jacopone da Todi. In het Ave maris stella (‘sterre der zee’) wordt Maria symbolisch geprezen als genadige en liefhebbende moeder.

Concerten:

• Zaterdag 23 februari 20:15 uur Waalse Kerk, Arnhem, Gasthuisstraat 1
• Zondag 24 februari 15:30 uur Dorpskerk, Diepenveen, Kerkplein 4

Entree:

€ 15 in de voorverkoop | € 18 aan de kerk | CJP, studenten € 12,50

projectkoor Festina Lente

Zaterdag 8 december: theater-gezelschap Vloeken in de kerk

Theatergezelschap Vloeken in de Kerk komt met knetterende kerstnachtdienst ‘Kniezen onder kerstboom’
Wat is een beter moment om de balans op te maken dan vlak voor de feestdagen? Acht prachtige kerkgebouwen openen hun deuren voor een kerstnachtdienst vol met sketches, persoonlijke biechten, liedjes, een zegen, een kerstkoor en natuurlijk een eigentijds kerstverhaal. Als piek op de kerstboom is er een preek van theoloog Janneke Stegeman, die je als een raket vol nieuwe inzichten de feestdagen in schiet.

De Kerstnachtmis
De kerstdagen staan weer voor de deur. De tijd waarin alles leuk moet zijn. Waarin we elkaar gelukkige feestdagen wensen. Een knallend uiteinde. Een zalig kerstfeest. Een happy new year! De boodschap is duidelijk: met kerst zul je gelukkig zijn en anders blijf je maar thuis om mokkend Home Alone te kijken. Vloeken in de Kerk bekijkt de feestdagen van een nieuwe kant en vraagt zich af of je per se gelukkig moet zijn, of dat kniezen onder de kerstboom soms ook best lekker is.

Slotstuk van een vierluik
‘Kniezen onder de kerstboom’ is het slotstuk van een vierluik genaamd ‘Op zoek naar geluk’. Vloeken in de Kerk dook een jaar lang allerhande tradities in, om te leren over geluk in grootmoeders tijd. Na een duik in de christelijke traditie (deel #1), Griekse filosofieën (deel #2) en gelukstradities in onze multiculturele samenleving (deel #3) is het nu tijd voor de allesomvattende eindconclusie. Hebben de theatermakers hun geluk gevonden? Of waren ze zo hard op zoek dat ze onderweg vergaten om gelukkig te zijn?

Info en reserveren:

http://vloekenindekerk.nl/diensten/2018/12/8/op-zoek-naar-geluk-4-arnhem

 

19 december Kerstconcert Opus 55

In december 2017 gaf het Kamerorkest Opus 55 uit Ede in de Waalse kerk een concert met orkestwerken en bekende kerstliederen. De concertgangers werden uitgenodigd om de liederen (naar lokale gewoonte deels in het Frans) mee te zingen. Het concert werd enthousiast onthaald en ook de musici genoten van het spelen in de prachtige akoestiek van deze ruimte.
Op woensdagochtend 19 december om 10.30 uur is het orkest opnieuw te gast voor een bruisend kerstconcert. De toegang is gratis; aan de uitgang kunt u een vrijwillige bijdrage geven.

30 september 2018: Laurens Moreno Ensemble

Laurens Morenoaanvang 15:30 – entree € 20

In de samenstelling:
Laurens Moreno – altviool & Bandi Váradi – cymbaal

De weg – Az út
Lang geleden hoorde Laurens Moreno een plaat van de violist Magyari Imre uit de jaren ‘30 op een opwindgrammofoon. Tel hier een opname van de altviolist Kacsesz bij op en ze was verkocht voor de Hongaarse zigeunermuziek.
Ze studeerde altviool bij Esther Apituley aan het conservaturium en speelde onder andere met het Armando Kwartet, en de Hongaarse zigeunermuziek heeft haar nooit meer losgelaten. Ze zet haar zoektocht naar de bron voort, hier in Nederland met Hongaarse musici en in Boedapest.
Op haar weg ontmoet ze de cimbalist Bandi Váradi die deze muziek van huis uit kent en samen nemen ze de CD ‘Az út’ op. Met dit concert geven ze uiting aan hun muzikale vriendschap. Ze laten horen hoe deze muziek een schat biedt aan eigen interpretaties voor deze unieke combinatie van altviool en cymbaal.
Voor deze gelegenheid brengen zij een antiek cymbaal mee. Een bijzondere klankkleur uit een ver verleden die nu weer te horen is. Oud en nieuw laten zien dat het verleden én de toekomst in de Hongaarse zigeunermuziek springlevend klinkt én blijft.
Entree: € 20
Kaartjes kunt u reserveren op info@laurensmoreno.com en zijn inc. koffie/thee met een versnapering in de pauze.
Meer info: www.laurensmoreno.com
Even een voorproefje? Dat kan op Youtube via het ‘Laurens Moreno Ensemble’ kanaal:
https://youtu.be/0DDnPa0ATpU

Even geen concert …

Afgelopen woensdag was met een optreden van Opus 55 het laatste concert in onze kerk in deze advents- en kersttijd. Maar we hebben de smaak van het samen zingen van kerstliederen in het Frans, Nederlands, Duits en Engels nog niet verloren. Zondag 24 december is onze kerstdienst en ook daarin klinkt veel kerstmuziek en heffen wij het Gloria in excelsis Deo aan. De kerk is vanaf 16.30 uur open en de dienst begint om 17 uur.